KWI on tour

AI bij werk en inkomen 

Een drieluik over toepassingen, dilemma’s en de toekomst van artificiële intelligentie bij werk en inkomen.

Volgens velen heeft AI de potentie om allerlei domeinen ingrijpend te veranderen. In dit drieluik gaan de KWI-partners op zoek naar de mogelijke betekenis van AI bij werk en inkomen. Specifiek gaan we in op de betekenis van AI voor: (1) de arbeidsmarkt; (2) kennisontwikkeling bij werk en inkomen en (3) de uitvoering en dienstverlening bij werk en inkomen. Het drieluik bestaat uit twee online webinars en één fysieke bijeenkomst. 

Thema 1: AI en de arbeidsmarkt (reeds plaatsgevonden)

1 oktober van 15.00 – 16.30u (online) 

- Wat betekent AI voor vraag en aanbod op de arbeidsmarkt? 

- Kan AI een oplossing zijn voor schaarste? 

- Wat betekent AI voor de inhoud en kwaliteit van werk? 

- Wat betekent het om AI als ‘collega’ te hebben? 

 

Thema 2: AI en kennisontwikkeling bij werk en inkomen (reeds plaatsgevonden)

17 oktober van 15.00 - 16.30 (online) 

- Wat betekent AI voor de inkomensverdeling en ongelijkheid in Nederland? 

- Welke nieuwe databronnen en kennisproducten kan AI genereren? 

- Welke ethische bezwaren zitten er aan het gebruik van AI?

- Hoe houden we grip op het gebruik van AI, en kan dat eigenlijk wel? 

- Welke toepassingen heeft AI nu al in de onderzoekspraktijk van werk en inkomen? 

 

Thema 3: AI en de dienstverlening en uitvoering bij werk en inkomen 

De laatste in de reeks is een fysieke sessie op donderdag 12 oktober met als thema “AI en de dienstverlening en uitvoering bij werk en inkomen”. 

René Steenvoorden, lid Raad van Bestuur van UWV, Helen van Dongen, lid Raad van Bestuur van de Sociale verzekeringsbank en Arjan Schonewille, Directeur bij Werkplein Drentsche Aa gaan met elkaar in gesprek over de (nabije) toekomst en de keuzes die je als organisatie moet gaan maken. Wat kunnen we, maar ook wat willen we met AI? En hoe zorg je dat AI en mens samen kunnen werken? Dit panelgesprek wordt gevolgd door een keynote van Niels van Weeren, Global Head of Data Science bij Randstad. Niels van Weeren laat zien hoe Randstad op dit moment AI al inzet bij verschillende activiteiten, waaronder het matchen van werkgevers en werkzoekenden, en reflecteert op de lessen die andere organisaties hieruit kunnen leren. 

In het tweede deel staan er een zestal interactieve workshops op het programma.

Workshops ronde 1

Robotisering van administratieve processen: Drechtsteden neemt je mee

De uitvoering van de energietoeslag vroeg om een plotselinge grote uitvoeringscapaciteit. Drechtsteden ontwikkelde voor de tweede aanvraagronde een robot die een belangrijk deel van het werkproces kon overnemen zodat medewerkers zich konden focussen op de inhoudelijke, maatwerkbeoordeling. In deze workshop nemen Daniel Delwel, projectmanager, en Jan-Pieter de Vries, informatiemanager, je mee in hoe ze er toe zijn gekomen om administratieve processen te robotiseren en wat het hen heeft opgeleverd. Ook geven ze een doorkijkje in wat vervolgstappen en ideeën zijn om robotisering en AI in te zetten voor het maken van een efficiëntieslag in hun dienstverlening.

Inclusieve technologie in de praktijk: Groen Werkt! App door Harry de Boer

Harry de Boer is business developer/consultant Inclusive Work bij TNO. Hij is betrokken bij tal van onderzoeks- en innovatietrajecten gericht op bevordering van inclusief werkgeverschap, professionalisering in het sociaal domein en de ontwikkeling en toepassingen van inclusieve technologie. In zijn bijdrage gaat hij in op de Groen-App, ontwikkeld door IJmond Werkt!, Anchiano en TNO, waarmee medewerkers in de groenvoorziening met AI worden ondersteund om een bepaald beoogd kwaliteitsniveau te handhaven bij de verzorging van plantsoenen. Tevens helpt deze Groen-App de medewerkers om hun digitale basisvaardigheden verder te ontwikkelen. Ook staat hij stil bij ervaringen die zijn opgedaan tijdens de implementatie en de opschalingsontwikkelingen. 

Tom Koppe: de toekomst van taalmodellen bij de overheid maken we zelf

Stap in de toekomst met ons en ontdek hoe wij als overheid de regie kunnen nemen over taalmodellen. Tijdens de presentatie "De toekomst van taalmodellen bij de overheid maken we zelf" duiken we diep in de wereld van AI en onthullen we hoe open (source) initiatieven transparantie, innovatie en ethiek kunnen waarborgen.

Leer waarom juist de onderliggende taalmodellen meer aandacht verdienen, ontdek de nieuwste trends en begrijp de ethische en juridische overwegingen die cruciaal zijn voor verantwoord gebruik van AI. Ontdek hoe we als overheid weer grip kunnen krijgen op technologie, die nu nog te veel gedomineerd wordt door tech-giganten. We bespreken UWV's vooruitstrevende projecten, zoals Leesplankje voor eigen taalmodellen en Linneaus, een LLM vergelijker voor de overheid. Samenwerking is hierbij essentieel; als overheid moeten we samen optrekken om de ontwikkeling van taalmodellen te sturen.

Workshops ronde 2

WerkSaam Westfriesland: samenwerken met AI aan re-integratiedienstverlening

Wordt de klantmanager met de komst van AI overbodig? In de eerste sessie op 1 oktober van de KWI-reeks over AI werd de het pleidooi gehouden dat we juist moeten kijken naar hoe je technologie en de mens kan laten samenwerken. Precies daarmee gaat WerkSaam experimenteren. Stefan Hes, business consultant, vertelt hoe in de afgelopen maanden is gewerkt aan een “Proof of Concept” voor een AI assistent die de re-integratiecoach kan ondersteunen bij het voorbereiden en voeren van een gesprek en kan adviseren met betrekking tot passende re-integratietrajecten. Stefan laat een demo zien van het product in ontwikkeling en er is ruim de tijd voor uitwisseling en vragen.

TNO: Astrid Hazelzet en Linda Oosterheert over een chatbot voor professionals

Astrid Hazelzet is senior onderzoeker/adviseur bij TNO Healthy Living. Zij houdt zich bezig met vraagstukken rondom de kwaliteit en kwaliteitsverbetering van de dienstverlening aan werkzoekenden. Haar onderzoek focust op het stimuleren van het gebruik van kennis die is ontwikkeld, onder andere in het kader van het ZonMw programma Vakkundig aan het Werk, over effectieve methoden om mensen aan het werk te helpen te stimuleren. Linda Oosterheert is senior-adviseur bij TNO Data Science. Zij richt zich op het verbeteren van de betrouwbaarheid van AI-systemen om zo goed mogelijk ondersteunend te zijn aan de gebruiker. Astrid en Linda ontwikkelen samen met een team van collega’s een chatbot voor professionals die deze kennis op een toegankelijke manier beschikbaar maakt. 

 

In hun bijdrage presenteren Astrid en Linda de chatbot en gaan zij graag met u in gesprek over de diverse toepassingsmogelijkheden van de chatbot en de randvoorwaarden voor inzet ervan.

Henk de Ruiter van UWV over algoritmes bij Handhaving

Henk de Ruiter is hoofd Risicomanagement & Intelligence bij de directie Handhaving van UWV. Hij zoomt in op de complexe afwegingen en controles bij het in productie nemen van algoritmen in het domein van toezicht. Hij gaat in op de maatschappelijke, juridische en technische afwegingen die hierbij om de hoek komen kijken.

Meld je nu aan!

Schrijf je hier in voor de laatste sessie over AI bij werk en inkomen.